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BUREAU OF INTERNAL REVENUE
REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR
NO. 54-2021

Clarifies Certain Provisions of Revenue Regulations No. 34-2020

Q1: Who arerequired to accomplish and file an RPT Form?

A taxpayeris required to file an RPT Form if ALL the following conditions are present:

v v/

It has transactions with a domesticor
Itis required to file an Annual ITR foreign related party during the taxable
year

V It falls under any of the following:
a. Large taxpayers
b. Taxpayers enjoying tax incentives

c. Taxpayers reporting net operating losses for the current and immediately preceding
2 taxable years

d. Related party with transactions with a, b, and c

Q2: Whois alarge taxpayer?

A large taxpayer is a taxpayer who has been classified and duly notified by the Commissioner of
Internal Revenue for having satisfied any or a combination of set criteria as prescribed in RR No. 1-
98, as amended. Notification may be made via registered mail, publication, or any other mode of
service.

A taxpayer who meets any of the set criteria but was not notified cannot be considered a large
taxpayer.
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Q3:  Who are taxpayers subject to preferential income tax rate?

Rule: In determining whether a taxpayer is subject to preferential tax rate, reference must be
made on how these taxpayers are taxed as a whole and not on a per transaction basis.

Taxpayers enjoying tax incentives include, but are not limited to, the following:

© Proprietary educational institutions and hospitals;
© Regional operating headquarters; and
© International carriers, provided:
> If subject to preferential rate under Section 28(A)(3) of the 1997 NIRC, as amended,
(Gross Philippine Billings on gross revenues), or a relevant ta treaty - NOT REQUIRED
TO FILEBIR FORM 1709; or
> If subject to tax on their profits from sources within the Philippines - REQUIRED TO
FILE BIR FORM 1709.

Q4:  If the taxpayer operating within the economic zone is subject to RCIT, is it require to file
BIR Form 1709?

General Rule: No. Only those enjoying tax incentives with respect to income tax are required to
file BIR Form 1709.

Exception: If the taxpayer also falls under Section 2(a), (c), or (d) of RR No. 34-2020!

Q5: Is a tax-exempt corporation required to file an RPT Form? How about a post-employment
benefit plan?

Tax-exempt Entities:
© Taxpayers exempt from tax under Section 30 or other similar
provisions of the 1997 NIRC, as amended;
© Taxpayers exempt from tax under special laws;
© Regional headquarters;
© Representative offices of foreign corporations.

Not required to file BIR
Form 1709

Post-employment benefit plans whose RPTs consist only of
contributions from their sponsor employers

1 large taxpayers, Taxpayers reporting net losses for the current and immediately preceding 2 taxable years, or Related Parties having
transactions with those required to file BIR Form 1709.
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Q6: What does the term “net operating losses” mean?

The net operating losses for income tax purposes, as provided for under Section 34(D)(3) of the
1997 NIRC, as amended, should be the basis and not the amount in the AFS.

Q7: Should BIRregistration fees, business permit, and real estate taxes paid for ordinary assets
be considered in determining net operating losses?

General Rule: Yes.

Exception: Those enumerated under Section 34(C)(1) of the 1997 NIRC, as amended, are not to

be considered in computing net operating losses

Q8: If adomestic party had transactions with a nonresident foreign related party that reported
net operating losses for the current taxable year and the last two preceding taxable years, is the
former required to file BIR Form 1709?

No. In applying Section 2(d) of RR No. 34-2020, the transacting taxpayer must verify first if its
related party is required to file BIR Form 1709 for falling under categories “3" to “c".

Q9: Isthere a materiality threshold for reportable related party transactions?

No. A taxpayer must disclose all RPTs irrespective of the amount. The materiality threshold is
relevant only in determining who are required to prepare a TPD.

Q10: Infilling out BIR Form 1709, would it be possible to report a lump-sum amount and not on

a per transaction basis?

If possible, similar transactions with the same related party must be aggregated.

Q11: Whatdo we have to attach when filing BIR Form 1709?

None. The Transfer Pricing Documentation and other supporting documents shall not be attached
to the BIR Form 1709 but shall instead be made available during audit.
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Q12: Isareasonable estimate of the related party transactions sufficient?

No. Actual amounts shall be declared. The BIR Form 1709 contains a perjury clause which requires
the taxpayer or its duly authorized representative to attest to the truthfulness of the facts stated
therein.

Q13: The short period return was supposed to be filed on December 15, 2020 but the filing
thereof was extended by law or revenue issuances until January 31, 2021. Should the BIR Form
1709 accompany such short period return?

No. The filing of BIR Form 1709 is mandatory only for short period returns originally required to be
filed in 2021 and subsequent years.

Q14: Suppose A Co. is not required to file BIR Form 1709 but has satisfied the materiality
thresholds under Section 3 of RR No. 34-2020. Is it required to prepare a TPD?

Sections 2 and 3 of RR No. 34-2020 are interrelated. If the taxpayer is not required to file BIR Form
1709, thenitis also not mandated to prepare a Transfer Pricing Documentation. However, nothing
prevents a taxpayer from preparing a Transfer Pricing Documentation and presenting the same
during audit to prove that its RPTs were conducted at arm's length.

Q15: Who arerequired to prepare a Transfer Pricing Documentation?

Preparation of the Transfer Pricing Documentation shall be mandatory if the taxpayer meets any of
the following conditions:

Aggregate amount of related party

Annual gross revenue exceeding s sl e

P150,000,000.00

© Sale of tangible goods to the same

and OR related party exceeding P60Million

Total amount of related party
transactions with foreign and
domestic related parties exceeds
P90,000,000.00

© Service transaction, payment of
interest, utilization of intangible
goods, or other RPTs with the same
related party exceeding P15Million
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Submission of TPD is also required if during the immediately preceding taxable period the above
thresholds were exceeded.

Q16: Whatis the difference between the related party transactions under Section 3(a) and (b) of
RR No. 34-2020?

Section 3(3) Refer to transactions involving all related parties in general
Section 3(b) Refer to transactions with a specificrelated party

Q17: Does the term “annual gross sales/revenues” pertain to the combined revenue from
related party and third-party transactions?

Yes. The use of the term is irrespective of the source and identity of the other party to the

transaction.

Q18: In computing the volume of related party transactions, does the taxpayer have to sum up
the amounts received or paid with the outstanding receivable/payable? Should this be read as
amounts that hit the income statement in addition to outstanding balances?

In computing the total amount of related party transactions, the following items shall be totalled:
© Amounts received and/or receivable (trade) from related parties during the taxable year;
© Amounts paid and/or payable (trade) to related parties during the taxable year; less any
© OQutstanding balances of loans and non-trade amounts due from/to all related parties.

Compensation paid to KMPs, dividends, and branch profit remittance shall not be included in the

computation.

Q19: Whatareincluded in the phrase “other related party transaction”?

Itincludes all other RPTs not specifically enumerated in Section 3(b) of RR No. 34-2020.

Q20: Should share in the net income from associates or JUs be disclosed in the RPT Form?

No since these are akin to dividends.
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Q21: Whatis the effect of failure to supply material information?

The BIR will regard the BIR Form 1709 as not duly filed and the penalty for failure to file such
information return will be imposed.

Q22: What currency should be used in accomplishing the RPT Form and in preparing a Transfer
Pricing Documentation?

In general, the BIR Form 1709 requires the amount in foreign currency and its equivalent in local
currency. However, if it seems impractical due to the use of several currencies, the equivalent in
the local currency should be disclosed. In all cases, the exchange rates at the transaction date
should be used.

The same rule applied to the preparation of a Transfer Pricing Documentation.

Q23: What are the incentives for taxpayers that complied with the requirements under RR No.
34-2020? Will they not be subjected to audit?

The BIR will conduct an initial transfer pricing risk assessment, identify high-risk taxpayers, and
make an informed decision whether or not to conduct a transfer pricing audit of a particular entity
or transaction.

This notwithstanding, the BIR still retains the right to conduct transfer pricing audit against
taxpayers with RPTs, irrespective of whether or not they are required to file BIR Form 1709 or
prepare a Transfer Pricing Documentation.

Q24: In order for the related party transactions covered by an Advance Pricing Agreement (APA)
to be exempt from disclosure in the RPT Form, does the APA need to be approved by the BIR?

Yes. Further, the BIR is not obliged to accept any unilateral APAs entered into by a foreign taxpayer
and the tax authority of the country of residence of such foreign taxpayer.
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Q25: Is the required disclosure under Section 4 of RR No. 34-2020 applicable to taxpayers who
are not required to file an RPT Form and have already finalized their AFS for 2020 prior to its
effectivity?

No. These taxpayers are not expected to comply with the mandate of Section 4 of RR No. 34-2020?
and cannot, therefore, be penalized for non-disclosure. Section 4 of RR No. 34-2020 only applied
to AFS that are required to be submitted after the effectivity of RR No. 34-2020.

Q26: Does RR No. 34-2020 have a retroactive effect?

No. It shall only apply to RPT Forms that are required to be submitted after its effectivity?.

Source:
Revenue Memorandum Circular No. 54-2021

2 Additional disclosure requirement in the Notes to the Financial Statements for taxpayers with related party transactions
3 RR No. 34-2020 took effect immediately after its publication in a newspaper of general circulation on December 23, 2020.
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